
2024
Słodkie czary Mary z Przeszłości
7 stycznia 2025
W marcu 2024 roku 113 Gromada Zuchowa "Hakuna Matata" rozpoczęła działania w ramach projektu "Słodkie Czary Mary z Przeszłości".
Dzieci w wieku 6-9 lat, przy pomocy kadry gromady, rodziców, dziadków oraz Koła Gospodyń Wiejskich zgromadziły przepisy na słodkości z dawnej kuchni kaszubskiej, czyli takie, którymi zajadali się nasi przodkowie.
W ramach projektu gromada zakupiła drobny sprzęt kuchenny uzupełniający ich zuchowy składzik, przenośny piecyk/piekarnik oraz dwie kuchenki nastawne. Dzieci spotkały się na trzech warsztatach kulinarnych, na których sporządzały potrawy z przepisów naszych przodków.
Pierwsze warsztaty odbyły się z zawodową kucharką, gdzie zuchy przygotowały naleśniki z owocami, orzeźwiające koktajle owocowe oraz sałatki owocowe. Kolejne zajęcia odbyły się z Kołem Gospodyń Wiejskich "Lipniczanki" w Lipnicy. Członkowie gromady sporządzali tradycyjne gofry kaszubskie na gofrownicach przemysłowych. Pod czujnym okiem przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali zimową herbatę. Tworzyli fantastyczne ciastka korzenne oraz poznali bardzo starą recepturę na kruche ciastka, które wykraja się za pomocą specjalnej maszynki, która działa na siłę naszych rąk. Trzecie warsztaty odbyły się w plenerze w formie "Turnieju kulinarnego" podczas Kaszubskich Urodzin Gromady. Gromada najpierw zdobyła składniki oraz receptury na kaszubskie łakocie a następnie w grupach, tworzyli desery oraz słodkie przekąski.
Podczas wszystkich zajęć dzieci poznały zasady panujące w kuchni, bezpieczeństwa pracy z przyrządami kuchennymi oraz zasady zdrowego odżywiania. W listopadzie na zakończenie projektu zuchy wybrały się na lekcje muzealną do Muzeum Zachodniokaszubskiego w Bytowie. Po zgromadzeniu przepisów oraz uczestnictwie w zajęciach z przepisów i zdjęć został stworzony przewodnik kulinarny - "Słodkie Czary Mary z Przeszłości".
W ramach projektu gromada zakupiła drobny sprzęt kuchenny uzupełniający ich zuchowy składzik, przenośny piecyk/piekarnik oraz dwie kuchenki nastawne. Dzieci spotkały się na trzech warsztatach kulinarnych, na których sporządzały potrawy z przepisów naszych przodków.
Pierwsze warsztaty odbyły się z zawodową kucharką, gdzie zuchy przygotowały naleśniki z owocami, orzeźwiające koktajle owocowe oraz sałatki owocowe. Kolejne zajęcia odbyły się z Kołem Gospodyń Wiejskich "Lipniczanki" w Lipnicy. Członkowie gromady sporządzali tradycyjne gofry kaszubskie na gofrownicach przemysłowych. Pod czujnym okiem przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich przygotowali zimową herbatę. Tworzyli fantastyczne ciastka korzenne oraz poznali bardzo starą recepturę na kruche ciastka, które wykraja się za pomocą specjalnej maszynki, która działa na siłę naszych rąk. Trzecie warsztaty odbyły się w plenerze w formie "Turnieju kulinarnego" podczas Kaszubskich Urodzin Gromady. Gromada najpierw zdobyła składniki oraz receptury na kaszubskie łakocie a następnie w grupach, tworzyli desery oraz słodkie przekąski.
Podczas wszystkich zajęć dzieci poznały zasady panujące w kuchni, bezpieczeństwa pracy z przyrządami kuchennymi oraz zasady zdrowego odżywiania. W listopadzie na zakończenie projektu zuchy wybrały się na lekcje muzealną do Muzeum Zachodniokaszubskiego w Bytowie. Po zgromadzeniu przepisów oraz uczestnictwie w zajęciach z przepisów i zdjęć został stworzony przewodnik kulinarny - "Słodkie Czary Mary z Przeszłości".